Column

Eind augustus 2012 kreeg mijn dochter, 38 jaar oud, zoals ze het zelf noemde "kwaadaardig nieuws". Borstkanker. Moeder van twee puberdochters en talentvol blogschrijfster. Een borstsparende operatie was geen optie, 4 weken later ging ze onder het mes. Er werd direct een implantaat geplaatst, met alle gevolgen van dien. Ontstekingen waren aan de orde van de dag, die gepaard gingen met veel pijn en na die nieuwe operaties werd het implantaat eruit gehaald. Heel veel verdriet, maar ze bleef moedig. Er was nog één optie, een nieuwe borst, die werd gemaakt van haar buikspek. Een zware ingreep, maar ze ging ervoor, ondertussen driftig schrijvend over haar ziekte, met een lach en een traan.

 

Lees verder »

Tijdens mijn huisartsenopleiding werd ik een keer ‘s nachts gebeld door een schipper in nood. Hij had zijn boot afgemeerd bij een sluis en was ‘s nachts wakker geworden met heftige, krampende pijn in de rechterzij. Nadat ik in het donker het juiste schip gevonden had trof ik hem aan in een voorovergebogen houding, mompelend: ‘alsjeblieft, help me!’ Dankzij de uitstekende colleges die ik had gekregen van een bevlogen chirurg besefte ik vrijwel onmiddellijk dat hier sprake was van een niersteenkoliek. In mijn dokterstas vond ik de juiste ampul en spoot de inhoud ervan in zijn bovenbeen. Het wonder geschiedde: de pijn nam acuut af, de schipper herrees. ‘Wat kost het?’, was zijn nuchtere vraag. Eigenlijk zou ik hem moeten betalen, zo dankbaar als ik was voor deze ontknoping. Met 25 gulden en een trots gevoel verliet ik het schip in de eerste ochtendschemering. Zou het wegnemen van pijn gewoon een kwestie zijn van de juiste middelen in je dokterstas?

 

 

Lees verder »
Ook emotionele pijn is pijn...

Je wereld gaat op zijn kop als je plotseling wordt opgenomen, nadat je gevallen bent over de hondenriem, terwijl je je geliefde viervoeter aan het uitlaten was….

Wat duurde het lang voor er iemand kwam, en wat koud was het in het park. “Een breuk” zegt de verpleegkundige van de ambulance, “we gaan u naar het ziekenhuis brengen: ”Een beleving op zich….

Zo gek, die blauwe lucht, door het raampje van de ambulance, als een terugdraaiende film, voorbij te zien gaan. En wat een boel vragen heeft die deskundige, terwijl er flink vaart wordt gemaakt.

 

Lees verder »

Radeloos kwam hij op mijn spreekuur, 45 jaar oud. Met een vriend om hem bij te staan. Hij had pijn in zijn rug en been. Hij sprak goed Nederlands. Syriër, hoog opgeleid, prachtige functie. Maar door zijn pijn had hij moeten stoppen met werken, kwam in de ziektewet, raakte hij zijn baan kwijt. Helaas bleef het daar niet bij. De relatie met zijn echtgenote leed er fors onder en hun huwelijk overleefde het niet. Zijn enige kind zag hij nauwelijks meer. En zijn trots…. Hij was alles kwijt.

Lees verder »

God

Al vele vrijdagen kwam ze langs op de poli. Bij onze eerste ontmoeting was het doel van de behandeling genezing. De borstoperatie was klaar, nu verder met chemotherapie en daarna hormoontherapie. Zij was zo iemand die nooit problemen zag. Hooguit was iets een beetje onaangenaam of onpraktisch. Kaal worden? Beetje koud in de herfst. Verhoogd risico op infecties? Onhandig vanwege alle kinderen met snotneuzen in haar buurt. Uiteindelijk rondde ze de behandeling goed af.

Lees verder »

Een van de twee pijnspecialisten van ons TOPZ (Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg) belt mij op mijn vrije dag op: hij is gebeld door een radeloze huisarts. Een patiënte uit haar praktijk heeft onhoudbare pijn in haar been ten gevolge van uitgezaaide kanker. Zij krijgt al zeer hoge doseringen morfine via injecties en desondanks is de pijn niet meer te verdragen. Diverse opiaten zijn geprobeerd, allen zonder goed resultaat.

Lees verder »

Helaas zien we in de praktijk regelmatig patiënten met continue pijn door de gevolgen van kanker. Dit kan direct door de kanker komen of bijvoorbeeld in de vorm van zenuwpijn door beknelling van een zenuw. Gelukkig kan de pijn vaak wel behandeld worden met medicatie of indien mogelijk door middel van een zenuwblokkade. Maar wat de oorzaak en bijbehorende behandeling ook is, de invloed die de pijn heeft op de kwaliteit van leven van deze mensen is onvoorstelbaar groot. Ook voor mij als behandelend dokter kun je je eigenlijk niet voorstellen wat continu pijn hebben doet met een mens. Het is vreselijk!

Lees verder »

“Ik wil geen opioïden!” Kreunend van de pijn en met ingevallen ogen kijkt mijn vriendin me vermoeid aan. “Dan val ik in slaap en ik wil tot aan het eind erbij blijven”.Vertwijfeld zoek ik naar de woorden om haar te laten inzien dat de verschrikkelijke pijnen die ze overal in haar lichaam voelt verzacht kunnen worden. En dat ze dan misschien in staat is om de nabijheid van haar drie lieve maar drukke kinderen langer dan twee minuten te verdragen. En dat ze dan mogelijk beter de brieven kan schrijven als afscheid, voor haar kinderen maar ook voor haar echtgenoot.

Het is een gesprek dat al maanden eerder gevoerd is, toen we samen op een bankje in het museumpark zaten.

Lees verder »

18 seconden is wat een dokter gemiddeld aan tijd nodig heeft om te begrijpen waarvoor een patiënt op het spreekuur komt. Een Amerikaans onderzoek uit 2011 toont aan dat artsen na 18 seconden het verhaal van een patiënt onderbreken omdat zij al een diagnose hebben en zich al gaan richten op een voorstel voor een behandelplan.

Aan de ene kant moet ik zeggen da’s knap. Daar gaat toch wel wat aan studie aan vooraf. Aan de andere kant geeft het te denken: 18 seconden, hoeveel tijd heeft u nodig om gehoord te worden? Er zijn immers al (ruim!) 18 seconden voorbij nu u deze zin leest.

Lees verder »