Zet kanker je wereld op z’n kop?

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag. De organisatie heeft gekozen voor het thema: kanker zet je wereld op z’n kop, en vraagt hiermee aandacht voor de impact van kanker. Maar, willen we dat wel weten? Willen we wel nadenken over wat ons zou kunnen overkomen of hoe erg dat dan voor ons zal zijn? Als we geluk hebben hoeft dat immers niet. We hebben allemaal meer kans op het niet krijgen van kanker dan wel, 66 procent. Maar ja als u ergens met drie mensen bent is er één van u die, statistisch gesproken, kanker krijgt. Dat maakt de kans groot dat u, op wat voor manier dan ook, toch daarmee te maken krijgt. En dan? Ook dan moet je geluk hebben. Maarten van der Weide heeft, niet alleen in zijn boek, maar ook tijdens diverse optredens, daarover gesproken. Er bestaat niet zoiets als een ‘strijd tegen kanker’. Je kiest niet voor leven of dood, het overkomt je. En als je geluk hebt, kun je genezen.

De strijd die wordt gevoerd tegen kanker, wordt geleverd door onderzoekers in laboratoria of in ziekenhuizen, buiten ons zicht. De strijd wordt geleverd door vele betrokkenen, door professionals, familie en vrijwilligers die al wel hebben nagedacht over de impact van kanker. Waarom zult u zich misschien afvragen. Wel, als kanker je overkomt zet het immers je wereld op z’n kop. En dan wij hebben het geluk dat anderen voor ons daarover hebben nagedacht en voorbereid zijn op wat ons kan overkomen. Er is iemand voorbereid op het doen van onderzoek, een ander op behandeling, begeleiding of nazorg. Veel aandacht gaat tegenwoordig uit naar de gevolgen van kanker en naar de de effecten van de behandeling van kanker op overlevers. Daar hebben we eerder nog niet zo goed over nagedacht. Want een geluk bij een ongeluk, 60% van de mensen die kanker krijgen is na vijf jaar nog in leven.

De Stichting Pijn bij Kanker denkt na over de gevolgen van kanker die er zijn als iemand daadwerkelijk kanker heeft en dus geen geluk heeft. Wij proberen na te denken over de impact van kanker zelf vooral op het gebied van pijn. Want ruim de helft van mensen met kanker heeft met pijn te maken. En door het onderwijzen van professionals, het informeren van hulpverleners en steunen van patienten hopen we voorbereid te zijn en de impact van kanker te verzachten. Want kanker zet je wereld op z’n kop!

Nick van Dasselaar

Voorzitter Stichting Pijn bij Kanker & Anesthesioloog en pijnspecialist Reinier de Graaf Groep Delft