Waarom Stichting Pijn bij Kanker?
Veel vormen van kanker zijn steeds beter te behandelen. Daardoor blijven meer patiënten met kanker langer in leven. Dat is uiteraard goed nieuws. Echter, dit betekent ook dat een toenemend aantal patiënten worstelt met pijnklachten. Want hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt als het over kanker gaat, ruim de helft van de patiënten heeft met kankerpijn te maken. Pijn bij kanker is daarmee dus een toenemend probleem.
De initiatiefnemers
Het initiatief tot de oprichting van de Stichting Pijn Bij Kanker is genomen door een gemengd gezelschap van betrokken en deskundige specialisten op o.a. medisch, organisatorisch en financieel gebied. Stichting Pijn bij Kanker wil samen met o.a. een aantal anesthesisten en Ernst Daniël Smid meer aandacht voor pijn(bestrijding) bij kanker. Zo is Ernst Daniël, na het overlijden van zijn vrouw Roos aan de gevolgen van alvleesklierkanker, vastberaden over het feit dat in een zware periode voor alle betrokkenen pijn en de bestrijding daarvan onbedoeld een ondergeschoven kindje blijkt. Pijn is geen symptoom, pijn is een ziekte op zich.
Onafhankelijke stichting
Als onafhankelijke stichting nemen we een voortrekkersrol in waar het gaat om pijn bij kanker in de breedste zin van het woord. Enerzijds waar het gaat om de fysieke pijn van de patiënt. Maar anderzijds óók de emotionele pijnbeleving die een meer dan een zware wissel heeft op het welzijn van gezinsleden, familie en vrienden.