Symposium 'Samenwerken aan communicatie'

Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/stichtingpijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Veel vormen van kanker zijn steeds beter te behandelen. Daardoor blijven meer patiënten met kanker langer in leven. Dat is uiteraard goed nieuws, maar dit betekent ook dat een toenemend aantal patiënten worstelt met pijnklachten. Ruim de helft van de patiënten heeft met kankerpijn te maken. Pijn bij kanker is daarmee dus een toenemend probleem en steeds vaker - en onbedoeld - een ondergeschoven kindje, waardoor bestrijding vaak niet optimaal gebeurt. Dat ligt zowel aan patiënten als aan artsen. In de praktijk blijken patiënten niet altijd hulp te vragen of weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen. Daarnaast blijken zorgverleners vaak onvoldoende toegerust om de patiënt aan te sporen om over deze pijn te praten. 

 

Daarom organiseert Stichting Pijn bij Kanker op zaterdag 7 november 2015 het symposium 'Samenwerken aan Communicatie'. Een unieke dag waarbij het op interactieve wijze ontwikkelen van vaardigheden om met uw patiënt over zijn pijn te praten, centraal staat. Want als u de pijn uit de patiënt haalt, haalt u de patiënt uit de pijn.

Wanneer?
Zaterdag 7 november vanaf 10.00 uur

Voor wie? 

  • pijn-, oncologie- en palliatief verpleegkundigen
  • verpleegkundigen thuiszorg oncologie
  • professionele hulpverleners en vrijwilligers palliatieve zorg
  • oncologisch diëtisten/voedingsdeskundigen
  • oncologisch fysiotherapeuten

Waar?
Dit symposium vindt plaats in Nieuwspoort op Lange Poten 10 in Den Haag.  Het is bijzonder dat wij hier ons symposium mogen houden, zodat ook u de unieke kans heeft om Nieuwspoort te bezoeken. 

Kosten?
Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan dit symposium.

Programma

09.00 - 10.00 uur Inloop met koffie & thee
10.00 - 10.30 uur    Plenaire opening door prof. dr. Kris Vissers, voorzitter van de stichting en Ernst Daniel Smid: zanger, acteur, presentator en ambassadeur van de stichting.
10.45 - 12.00 uurParallelsessies bestaande uit workshops en lezingen
 

Workshops

  1. Het lezen van de non-verbale communicatie van een patiënt
    Via optimale vraag- en luistertechnieken leert u het non-verbale gedrag van de patiënt beter in te schatten en te benutten teneinde de patiënt goede adviezen te kunnen geven over hoe pijn te bespreken met de behandelaar
     
  2. Horen wat er niet gezegd wordt
    Luisteren is een lastige vaardigheid vooral bij patiënten die worden begeleid door een dominante behandelaar/mantelzorger. Tijdens deze workshop zetten we u in uw kracht hoe u zonder de behandelaar/mantelzorger te kwetsen toch op kan komen voor de patiënt die niet aan het woord komt.
     
  3. Voor elkaar met elkaar 
    “Een foldertje met informatie pak je niet zomaar. Veel mensen ervaren een soort schaamte of inbreuk op hun privacy als er ergens folders liggen. Als een patiënt gaat zoeken op internet roept in de regel meer vragen en angst op dan dat je antwoorden krijgt of wordt gerustgesteld”. In deze workshop leert u de juiste informatie samen te stellen en hier met de patiënt over te communiceren.

De workshops worden ondersteund door rollenspellen met bekende acteurs waaronder Lone van Roosendaal, bekend van o.a. Mama Mia en Aspects of Love en Ernst Daniel Smid.

 

Lezingen

  1. Pijnverlichting door fysiotherapie
    De rol van de oncologie fysiotherapeut. Lichamelijke problemen, pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, verminderde belastbaarheid en klachten die vaak zowel lichamelijk en geestelijk elkaar kunnen beïnvloeden.
     
  2. Effect van voeding op pijn 
    Welke ondersteuning kan voeding bij pijn bij kanker geven.
12.00 - 12.45 uur Lunch
13.00 - 14.00 uur Pijn bij Kanker Afternoon
 Tijdens deze plenaire en interactieve sessie wordt à la RTL Late Night het onderwerp communicatie rondom pijn bij kanker vanuit diverse invalshoeken belicht. Als tafelgasten zullen o.a. een verpleegkundig specialist, een palliatief kader huisarts, een patiënt, een mantelzorger en een oncoloog aanschuiven. 
14.00 - 14.30 uurPlenaire afsluiting met o.a. Ernst Daniel Smid en Coosje Smid

Inschrijven?
Wilt u ook vaardigheden ontwikkelen om met de patient over zijn pijn te praten? Schrijf u dan zo snel mogelijk in want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Klik hier om u in te schrijven. We kijken uit naar uw komst.