Natascha van Schie nieuwe secretaris Stichting Pijn bij Kanker

Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/stichtingpijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Sinds kort vervult Natascha van Schie de rol van secretaris bij onze Stichting. In het dagelijks leven is Natascha verpleegkundig pijnconsulent bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en doet ze ook het nodige aan vrijwilligerswerk. De missie van de Stichting Pijn bij Kanker spreekt Natascha van Schie aan vanwege haar professie maar ook vanuit haar persoonlijke situatie. Haar vader had veel pijn toen bij hem alvleesklierkanker werd geconstateerd. Gelukkig is hij behandeld en inmiddels genezen. Toen een collega bestuurslid haar benaderde voor de rol van secretaris maakte Natascha daar graag tijd voor vrij. Een nadere kennismaking met ons nieuwe bestuurslid: 

 

In haar rol als verpleegkundig pijnconsulent heeft Natascha dagelijks te maken met patiënten met pijn. “Er zijn veel verschillende soorten pijn (bijvoorbeeld zenuwpijn, pijn na een operatie, pijn door een tumor, krampende pijn, stekende pijn etc.) en ook heel veel verschillende mogelijkheden (zowel met medicatie als zonder medicijnen) om daar iets aan te doen,” aldus Natascha van Schie. “Wij kijken dan, meestal samen met de anesthesioloog gespecialiseerd in pijn, wat in elk specifiek geval de beste aanpak is. Er kan heel veel namelijk, er zijn veel verschillende soorten medicijnen of behandelingen op het pijncentrum; ook kunnen andere vormen van behandeling een aanvulling zijn; soms helpt warmte, soms kou, TENS en we zien dat in sommige gevallen ook mediteren of muziek een aanvulling kan zijn bij het verminderen van pijn.”

 

Die brede kennis en vooral praktische ervaring is bijzonder welkom binnen de Stichting Pijn bij Kanker. Natascha heeft goed voor ogen hoe de Stichting kankerpatiënten en hun naasten daarvan kunnen laten profiteren. “We zijn als stichting al actief met de opleiding van artsen rondom pijn bij kanker. Ik zou het heel mooi vinden als we in de nabije toekomst ook patiënten en hun naasten kunnen gaan voorlichten over de mogelijkheden. Naast de medicatie die ze via de arts voorgeschreven krijgen is er namelijk heel veel dat zij zelf kunnen doen. Met de juiste voorlichting daarover kunnen we de patiënt ook een stuk verantwoordelijkheid geven, we leren ze over de verschillende factoren die bij pijn een rol spelen en kunnen hen mogelijkheden ter verlichting van de pijn aanreiken. Kortom er is een heleboel werk aan de winkel.”