Ernst Daniel Smid spreekt tijdens opening congres WIP 2014

Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/stichtingpijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Ernst Daniel Smid, onze ambassadeur en bestuurslid van de stichting, was op de opening van het 7e wereldcongres van de World Institute of Pain één van de sprekers. Als ervaringsdeskundige vertelde Ernst zijn verhaal over het verlies van zijn vrouw Roos en met name over de gruwelijke, mensonterende pijnen die zij heeft gehad. Hij stond vooral stil over zijn ervaren boosheid, verbazing en machteloosheid. Emoties die hem hebben doen besluiten de Stichting Pijn bij Kanker in 2013 op te richten.

Pijnbestrijdingsspecialisten, artsen, onderzoekers en verpleegkundigen die dit internationale congres bezoeken, kregen een spiegel voorgehouden. Daarbij sprak Ernst over 'the fight of the silverbacks' waarin hen duidelijk werd gemaakt dat men niet alleen aan zichzelf en de 'kunde' moet denken, maar vooral meer te overleggen en te communiceren wie wat doet, wat kan, wanneer en hoe. Zie de patiënt meer als mens i.p.v. als 'geval'.

Uiteraard verzorgde Ernst ook een optreden op het WIP, dat een wetenschappelijk programma heeft en toegang kent tot toonaangevende docenten en waar educatieve activiteiten worden gecombineerd met cursussen op het gebied van pijnbestrijding.